Medi Ambient

Dia Mundial del Medi Ambient

  • Actualitzat:
  • Creat:

Manifest 5 de juny

Cada any, Nacions Unides dedica el Dia Mundial del Medi Ambient a algun dels grans reptes ambientals als quals s'enfronta la comunitat internacional, i aquest 5 de juny  és la contaminació de l'aire. Nou de cada deu persones del planeta estan exposades a nivells de contaminació que superen els nivells de seguretat establerts per l'Organització Mundial de la Salut. S'avaluen en uns set milions de persones les que moren prematurament al món, cada any, a causa de la pol·lució. Més de 4.000 a Catalunya. Els nivells més elevats de contaminació de l'aire es registren a la regió de la Mediterrània Oriental i a Àsia Sud-oriental; però també es constata que la pol·lució, depenent dels seus nivells, redueix l'esperança de vida entre 2 i 24 mesos a les ciutats europees.

No és només un problema de salut i d’esperança de vida. La contaminació de l'aire li costa anualment a l'economia mundial de l'ordre de 5 bilions de dòlars USA a causa de les despeses en assistència sanitària. I s'estima que al 2030 la contaminació per excés d’ozó troposfèric reduirà un 26% el rendiment dels cultius bàsics. Aquest excés d’ozó ja arriba a l’estiu a les nostres muntanyes des de les ciutats. És inajornable, doncs, l'acció dels governs, de les empreses, i de la ciutadania en el seu conjunt, davant d'un greu problema que ens concerneix a tots, perquè a tots ens afecta.

Cada vegada més governs es preocupen pel control i la reducció de la contaminació atmosfèrica. No és el cas dels darrers Governs de  Catalunya que han eludit l’obligació d’adoptar mesures per evitar els nivells de contaminació ambiental.

Creix el nombre de ciutats europees que estableixen i amplien àrees amb restriccions al trànsit. La Comissió Europea estreny el setge als incompliments en matèria de pol·lució atmosfèrica. I es generalitza la preocupació ciutadana per la contaminació de l'aire, el deteriorament del medi ambient i per la crisi climàtica. Espanya dedica més de 3.600 milions d'euros a l'any a tractar malalties provocades per la pol·lució.

Des del PSC defensem continuar  avançant en la renovació de la manera en què produïm, consumim, ens movem ..., a fi d'evitar les greus conseqüències per a la seguretat, la salut pública i la sostenibilitat ambiental, que es deriven de tota forma de contaminació. Catalunya necessita estratègies per mitigar l'impacte del canvi climàtic; que es redueixin els nivells de contaminació ambiental i es millori la qualitat de vida dels seus residents; una mobilitat sostenible, més i millor transport públic i menys vehicles contaminants tant per carretera com en el transport marítim i aeri; fomentar l'estalvi i l'eficiència energètica; més espais per a la gent i menys per als mals fums. Les nostres ciutats necessiten ser més segures i saludables.

Fitxers adjunts: