Medi Ambient

Dia Mundial del Medi Ambient

  • Actualitzat:
  • Creat:

Manifest del PSC commemoratiu del 5 de juny

MANIFEST DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT.

La transició ecològica està en el cor del projecte polític del socialisme català, perquè donar resposta a la crisi ecològica és urgent però també una oportunitat per a Catalunya.

Construir un món més just, més equitatiu i més pròsper és inseparable dels enormes desafiaments ambientals. Les persones socialistes i progressistes ens comprometem a tornar a definir el concepte de progrés, modernitat i solidaritat, a la llum dels reptes planetaris del segle XXI. Una nova integració de la solidaritat, modernitat i ecologia és necessària i imprescindible per renovar el socialisme.

 

La crisi ecològica, com ja compartim moltes persones i governs, és part de la crisi global, econòmica i social, que a més aprofundeix les desigualtats territorials i socials i afecta la salut dels humans i de tot ésser viu. Davant qui pensa que la crisi ecològica no és una veritable urgència, els i les socialistes catalans afirmem que no actuar ja ara, és un error econòmic i social pensant en el present i en el futur. Cal treballar per eliminar els actuals desequilibris ecològics que afecten el benestar global.

 

Aquesta crisi ecològica que es manifesta de forma crua amb els fenòmens i les previsions de les conseqüències del canvi climàtic és el resultat d'un model de desenvolupament que arriba al seu esgotament, directament imputable i l'activitat humana que ja no permet satisfer en el temps les expectatives de les persones i que suposa posar en perill la supervivència de la humanitat i la resta d’espècies del planeta, tal com fins ara coneixem.

 

Catalunya ha de lluitar contra el canvi climàtic, perquè som un país molt vulnerable als seus efectes, ambientals que ja notem ara i que es veuran agreujats en el futur sobre el medi natural i els seus recursos, i també sobre la salut humana i de tots els éssers vius.


Necessitem enfortir la xarxa de seguiment del sistema climàtic per tal de poder avaluar la seva magnitud i direcció i conèixer millor els efectes del canvi climàtic, contribuint de forma adequada al seguiment a escala global del clima.

 

Els i les socialistes fem una crida a caminar cap a una transició energètica, avançant de forma decidida cap a un model energètic econòmic social i mediambientalment més sostenible sobre la perspectiva de la demanda i no tant la de l'oferta que fins ara ha vingut fent-se.

 

Però la lluita contra el canvi climàtic i la transició energètica són també, i ho han de ser encara més, motors de transformació dels models econòmics i productius, capaç de generar nous àmbits d'activitat compatibles amb la sostenibilitat econòmica, social i ambiental. En definitiva, són claus per garantir una economia molt baixa en carboni i una gran oportunitat per consolidar la recuperació econòmica, l’ocupació i el benestar social.