Medi Ambient

Meritxell Batet: “On és el Govern central per condemnar la decisió de Trump d'abandonar l'acord contra el canvi climàtic?”

  • Actualitzat:
  • Creat:

La diputada del PSC critica l'“absència clamorosa” d'Espanya de la declaració conjunta que han fet Alemanya, França i Itàlia contra la decisió del president nord-americà

Meritxell Batet, durant la seva intervenció
Meritxell Batet, durant la seva intervenció

“Ens preguntem on és el Govern d'Espanya per condemnar aquesta decisió com ha fet tota la comunitat internacional”, ha dit avui la coordinadora dels diputats i les diputades del PSC al Congrés i portaveu adjunta del Grup Socialista, Meritxell Batet, després de la decisió de Trump de treure el Estats Units de l'Acord contra el Canvi Climàtic, decisió davant la qual ha manifestat la “condemna, preocupació i profunda decepció” del Grup Socialista, perquè “la lluita contra el canvi climàtic és un dels majors desafiaments que tenim per davant i sens dubte el més global”.

“On és el Govern d'Espanya per sumar-se a una declaració conjunta europea que han fet Alemanya, França i Itàlia, on l'absència d'Espanya és clamorosa?”, s'ha preguntat Batet. “No sabem si és que no s'ha comptat amb el Govern d'Espanya per a aquesta declaració, cosa que ens semblaria molt greu, o encara pitjor, que el Govern d'Espanya ha decidit no participar d'aquesta declaració conjunta europea”, ha assenyalat en declaracions al Congrés. Així, la diputada ha anunciat que “per tal que donin explicacions sobre aquest tema”, el Grup Socialista ha registrat dues sol·licituds de compareixences del ministre d'Energia i de la ministra de Medi ambient.

“Davant d'aquesta passivitat que ha mostrat el Govern d'Espanya sobre aquesta qüestió, que ve des de lluny, tots els recordem, tirem també en falta una estratègia nacional d'energia i clima a la qual es va comprometre”. Per tot això, “volem que  doni explicacions, que mpulsi en el marc de la UE un compromís més ferm encara en la lluita contra el canvi climàtic i que compleixi també a nivell estatal amb polítiques i amb aquesta estratègia que li reclamem i contribueixi decididament al desafiament que tenim per davant”, ha reclamat.

“Aquesta reacció tèbia o absència de reacció enfront d'una decisió de l'administració Trump se sumeixi a altres tebieses enfront de decisions que ha pres el president d'EUA”, ha recordat també, esmentant “decisions que afectaven a drets fonamentals i a les relacions amb països iberoamericans”.

“Li demano al president del Govern que es prengui de debò el tema, no és una xafarderia com diria Rajoy, sinó un tema primordial, com l'és també preservar l'autonomia dels fiscals en la lluita anticorrupció”, ha conclòs Batet, després de denunciar la “gravetat” que “ni el fiscal general, ni el ministre de Justícia, ni el Govern d'Espanya hagin pensat el mateix que pensen la immensa majoria d'espanyols en aquest país i que el propi sr. Rajoy parlés de ‘xafarderia’ quan en realitat eren notícies gravíssimes que el que requerien eren decisions polítiques contundents”.

Paraules clau: