Medi Ambient

“No veiem en el conseller Rull el lideratge necessari per fer front a la contaminació ambiental”

  • Actualitzat:
  • Creat:

Jordi Terrades creu que “necessitem passar dels discursos ben intencionats quan se’ns disparen els nivells de contaminació a tancar ja els plans d’actuació”

Foto El Periódico
Foto El Periódico

El portaveu de Medi Ambient del Grup Socialista, Jordi Terrades, ha afirmat avui que “la millora de la qualitat de l’aire és sens dubte un dels principals reptes ambientals al qual hem de fer front en el primer quart de segle, i que posa en evidència, la necessitat de transitar cap un model econòmic baix en carboni i basat en fonts d’energia neta. Tenim la sensació, que no avancem, cimeres, reunions, però no acabem de concretar”, ha dit Terrades, que ha recordat al conseller Rull “el darrer episodi de contaminació, ja no ha afectat en exclusiva a l’àrea metropolitana de BCN ni als municipis declarats zona de protecció especial. Els problemes d’ozó troposfèric ha afectat a tot Catalunya: Manlleu, Vic, Tona, Tarragona, el Montseny, Bellver, Alcover, Sort o Vilafranca del Penedès, per exemples”.

Jordi Terrades ha assenyalat que “reduir la contaminació, té uns efectes directes sobre la despesa pública: menors admissions hospitalàries, menors admissions al sistema d’atenció primària, menor prescripció de medicaments; menys absentisme laboral. menys absentisme escolar”.  “A l’hora d’actuar en la millora de la qualitat de l’aire, és clau el paper de la suma. I la suma implica treballar de manera coordinada i amb un lideratge ferm. Quan parlem de la qualitat de l’aire aquest lideratge correspon a la Generalitat, amb normes clares, protocols clars, i un horitzó de recursos pressupostaris pels propers anys”, ha indicat.

Segons el portaveu socialista, “aquesta és una política prioritària, que en aquest govern no l’acabem d’apreciar. Els 7,5 milions d'habitants de Catalunya van respirar aire contaminat durant 2016. Combatre la contaminació de l'aire suposa aplicar canvis estructurals en matèries de transport i industrial. Senyor conseller, necessitem passar dels discursos ben intencionats i d’anuncis quan se’ns disparen  els nivells de contaminació a tancar ja els plans d’actuació”. “A Catalunya tenim un dèficit d’informació de dades reals de contaminació, i els proposem que totes les estacions de mesura s'automatitzin i que controlin tots els components contaminants”, ha conclòs.