Medi Ambient

Protecció, defensa i benestar dels animals

 • Actualitzat:
 • Creat:

Decàleg del PSC de bones pràctiques

Protecció, defensa i benestar dels animals

Decàleg del PSC de bones pràctiques

 

El PSC compleix quaranta anys en els quals ha lluitat pels més febles, els vulnerables i les classes més desfavorides.

Ha mostrat el seu compromís amb minories i col·lectius que reivindiquen el dret a ser respectats, a viure en igualtat i a tenir una vida digna.

LA DEFENSA DELS ANIMALS suposa un pas més en aquest compromís, paral·lel a la demanda d’una societat cada vegada més sensibilitzada i conscienciada amb el respecte i la defensa animal, entenent que aquesta defensa ens fa millors i ens enriqueix com a societat i alhora ens reafirma com a partit solidari, reivindicatiu i pacifista.

Per aquestes raons, el nostre compromís es resumeix en aquests 10 PRINCIPIS:

 

 1. Defensa dels drets dels animals

Defensem el dret dels animals a viure dignament, sense maltractament ni crueltat física ni psíquica, protegits de la injustícia i l’explotació.

 

 1. No a la violència

La no-violència amb els animals és una extensió del pacifisme que defensem, com una evolució del mateix, propi d’una societat del segle XXI, avançada èticament i moralment.

 

 1. Els animals, un bé en si mateix

La defensa dels animals és una necessitat i un bé en si mateix, més enllà del benefici que als humans ens aporti aquest compromís.

 

 1. Ni compra ni regal. L’adopció és l’opció!

Hi ha milers d’animals que, bé perquè han sofert l’abandó o bé per la cria indiscriminada, no tenen llar. Amb l’adopció podem oferir-los l‘opció de vida en família que mereixen, d’una manera responsable i compromesa.

 

 1. Per una tinença responsable

Tenir animals comporta una gran responsabilitat. Depenen de nosaltres, requereixen atenció, cures sanitàries, alimentació adequada i els mitjans necessaris per a la seva protecció i benestar. Abans de tenir un animal, assegura’t què li podràs oferir.

 

 1. Per una actitud cívica

En relació als nostres animals, s’ha de mantenir una actitud cívica amb l’espai públic i mobiliari urbà i respectuosa amb la societat, ells no han de ser culpabilitzats per la nostra conducta.

 

 1. Censa, identifica i esterilitza

Els gossos, gats i fures han d’estar censats i identificats mitjançant un xip, a fi de facilitar el retorn en cas de pèrdua i de controlar l’abandonament. Esterilitzar és, a la vegada, la manera més eficaç d’evitar camades no desitjades que acaben sent, en moltes ocasions, víctimes de l’abandó i/o la mort o l’augment del nombre ja elevat d’animals que esperen adopció a protectores i associacions.

 

 1. Defensant el seu hàbitat defensem el medi ambient

Els animals tenen dret a viure en el seu hàbitat natural sense que aquest sigui destruït o alterat pels éssers humans i, per tant, ens comprometem a defensar els espais en què habitem. Així mateix, reconeixem la nostra responsabilitat i deure de compartir espai amb altres espècies, fauna urbana i silvestre.

 

 1. Respectar i fer complir la Llei 22/2003, de 4 de juliol, de protecció dels animals

És fonamental el compliment de la llei vigent a Catalunya, i per això exigim la redacció del seu reglament per poder desplegar-la.

 

 1. Des dels ajuntaments socialistes, responsabilitat i compromís
 • Recollir les mesures de la Llei de protecció dels animal en les ordenances municipals.
 • Promoure campanyes de sensibilització i conscienciació ciutadana, així com activitats educatives i culturals en escoles i instituts.
 • Fomentar les adopcions en col·laboració amb associacions i protectores.
 • Campanyes per a la implantació del xip i el cens de gats, gossos i fures. Fomentar l’esterilització per evitar problemes de salut i la proliferació de camades no desitjades.
 • Sensibilitzar en la no-violència animal, física i psíquica, perseguint i sancionant tot cas de maltractament i crueltat animal.
 • Promoure zones verdes on els gossos puguin passejar al costat de les persones, així com zones verdes on les colònies ferals s’integrin en harmonia amb l’entorn.
 • Implantació del programa CER (Capturar-Esterilitzar-Retornar) per tractar les colònies ferals, reconegut en l’àmbit europeu com el mètode més eficaç per gestionar de manera ètica les colònies felines. Alhora, gestionar la seva alimentació i cura a través del mateix ajuntament o mitjançant protectores, associacions i/o voluntariat.
 • Promoure la participació ciutadana i la formació del voluntariat com a part fonamental de la conscienciació i sensibilització en el respecte i defensa dels animals i com a suport a la gestió del seu benestar i protecció per part de les administracions.

Fitxers adjunts:

Paraules clau: