Medi Ambient

Tenir un entorn més segur i saludable depèn de tots

  • Actualitzat:
  • Creat:

Dia Mundial sense cotxes 2018

Tenir un entorn més segur i saludable depèn de tots

L'objectiu del Dia Europeu Sense Cotxes que se celebra aquest dissabte, 22 de setembre, és conscienciar la ciutadania sobre l'impacte mediambiental del transport i la importància d'apostar per mitjans de desplaçament més sostenibles i saludables.

El model de transport contaminant, basat en el predomini dels cotxes, ja s'està enfrontant avui a la crítica social i cada vegada són més els ciutadans i les ciutadanes que aposten per mitjans de locomoció nets. Més de 8,5 milions d'espanyols utilitzen la bicicleta cada setmana i més de 18 milions ho fan de manera regular, segons dades del Baròmetre de la Bicicleta a Espanya. La ciutat Barcelona compta ja amb 200 quilòmetres d'infraestructura ciclista.

A poc a poc la revolució sostenible s'està instal·lant en el dia a dia dels espanyols, però encara resta molt camí per recórrer perquè la ciutadania assumeixi plenament la seva responsabilitat com a consumidora d'energia i generadora directament o indirectament de contaminació.

A Espanya, segons dades de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi d'Energia (IDAE), el sector del transport és el major consumidor d'energia final (al voltant del 40% total). A més, és el major emissor de diòxid de carboni (per sobre del 30% de les emissions totals), ja que la major part de l'energia utilitzada en el transport prové de combustibles derivats del petroli.

D'altra banda, l'augment de les emissions de gasos contaminants provocats pel transport comença a ser considerat en les nostres ciutats, especialment a les més grans, com una preocupant qüestió de salut pública. És una dada molt preocupant. La contaminació atmosfèrica causa 6 milions de morts cada any a tot el món i provoca un quart dels càncers de pulmó, atacs de cor i infarts cerebrals, significant el 0,3% del PIB mundial en despeses sanitàries.

La contaminació de l'aire i el canvi climàtic -els problemes ambientals del planeta més urgents- parteixen d'un mateix escenari: l'actual model energètic. És per això que l'eina més eficaç per aconseguir ciutats més saludables i lliures de contaminació és la transició energètica , que representa una potent oportunitat de desenvolupament econòmic, generació d'ocupació i avanç tecnològic.

La contaminació de l'aire i el canvi climàtic no són reptes de futur, són reptes ja del present;  per això, els i les socialistes apostem per les polítiques públiques que poden transformar el nostre entorn fent-lo més accessible i transitable: potenciar la mobilitat no motoritzada, establir zones amb velocitat reduïda en les nostres ciutats, afavorir l'ús del cotxe elèctric, continuar desenvolupant i millorant el transport públic ...

Però la implantació d'un model energètic més sostenible també requereix una àmplia complicitat social. L'ús d'alternatives de mobilitat menys contaminants, el que els ciutadans i ciutadanes es moguin sense "mals fums",  pot ajudar el medi ambient  i a que  les ciutats i els municipis siguin més segurs i saludables.

Fitxers adjunts:

Paraules clau: