Medi Ambient

A Catalunya, la principal amenaça pel medi ambient és un nou govern convergent

  • Actualitzat:
  • Creat:

2 anys després de l’arribada al poder d'Artur Mas les polítiques ambientals a Catalunya han patit un fort retrocés en gairebé tots els àmbits.

2 anys després de l’arribada al poder d'Artur Mas les polítiques ambientals a Catalunya han patit un fort retrocés en gairebé tots els àmbits. El camí iniciat fa 22 anys amb la creació de la Conselleria de Medi ambient i la implementació progressiva de les polítiques ambientals a casa nostra,s’ha vist truncat darrerament per un corrent regressiu en matèria ambiental que ha anat en paral·lel unes polítiques socials també clarament regressives.

Contràriament amb el que està passant en els principals països europeus com França o Alemanya que veuen en les polítiques ambientals un revulsiu per a sortir reforçats de l’actual crisi aquest govern s’alinea amb la visió caduca compartida amb el PP que situa les qüestions ambientals com un fre a l’activitat econòmica i no com a una part indispensable per assegurar l’eficiència i perdurabilitat d’aquesta. Alguns dels exemples d’aquestes polítiques són:

  • La desprotecció del Medi Natural (insuficiència de recursos dels organismes de gestió, promoció de l accés motoritzat..) i la biodiversitat (desprotecció d’espècies protegides).
  • La manca d’ambició del Pla de l’Energia i canvi climàtic 2020 on continua present el dogma nuclear més enllà de Fukushima.
  • La privatització del cicle l’aigua (ATLL) i el manteniment de l’aposta pels grans transvasaments (Roine).
  • La paràlisi de la lluita contra la contaminació atmosfèrica (després de l’eliminació dels 80km/h a l’àrea de Barcelona)
  • La promoció de formes d’urbanisme-express (Eurovegas) i de baix control ambiental de les activitats emparades en la llei òmnibus.
  • Alta permissivitat en l'atorgament de llicències per a activitats d'alt impacte ambiental com els dipòsits de residus o les activitats extractives.
  • La privatització “de facto” del domini públic litoral mitjançant el perllongament de les concessions fins a 75 anys i la seva transmissió a la nova llei de costes del PP i CiU

El 25 de novembre escollirem també cap a quin model de país volem avançar, el país de regressió social i ambiental dels dos últims anys o el país d'avantguarda també en la lluita contra les problemàtiques ambientals com el que proposem els socialistes.